To jeden z moich ulubionych przepisów.
To ten na okazje - nie mam pomysłu co ugotować.
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
400 g piersi indyka (może być kurczak ale indyk zdrowszy)
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
3 cebule młode ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
300 ml bulionu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego ciemnego (może być z dodatkiem chilli wtedy potrawa jest ostrzejsza bo ogólnie jest łagodna)
Olej do smażenia
1. Przygotować wodę na makaron.
2. Mięso pokroić w kostkę.
3. Mąkę, sól i pieprz zmieszać.
4. Rozgrzać olej na patelni, obtaczać kawałki mięsa w mące z
przyprawami i smażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka.
5. Ugotować makaron.
6. Cebule i szczypiorek pokroić, nie za drobno, czosnek
poszatkować (bardzo dobrze się sprawdza obrotowa szatkownica
do czosnku Betterware) i podsmażyć na patelni (dodać trochę
oleju jeżeli potrzeba).
7. Zalać gorącym bulionem.
8. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w sosie sojowym i dodawać
powoli na patelnię, mieszając. Zagotować.
7. Gotowy sos dodać do mięsa, zamieszać i podgrzać jeszcze
chwilę.
8. Mięso dodać do makaronu i wymieszać lub podawać jak sos do spaghetti.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz