Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 12 marca 2014

Zapiekanka z kluseczek i kiszonej kapusty


To jest przepis dla fanów tradycyjnej kuchni polskiej i kiszonej kapusty. Ja osobiście uwielbiam kiszoną kapustę w każdej postaci, a w tej chyba najbardziej :)

Składniki:

100 g salami z papryką (ja dodaję kiełbaskę jałowcową lub myśliwską ale każda dobra, podwędzana będzie pasować)
4 małe cebule
3 łyżki masła
700 g kiszonej kapusty
1 łyżka cukru
sól i pieprz
4 jagody jałowca
2 liście laurowe
2 łyżki wytrawnego białego wina (dodaję więcej 3-4 łyżek, ale według uznania)
200 g śmietany 30%
200 g żółtego sera
kilka suszonych pomidorów w zalewie (opcja dla smakoszy)

Składniki na kluski:

300 g mąki
4 jajka
250 g twarogu
100 ml mleka
1 łyżka soli

1. Kiełbaskę pokroić i podsmażyć (nie dodając tłuszczu). Odłożyć
   na papierowy ręcznik, żeby tłuszczyk odciągnąć.
2. Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na maśle, dodać kiszoną
   kapustę, jagody jałowca, liście laurowe, ewentualnie suszone
   pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażać na "wolnym 
   ogniu" mieszając od czasu do czasu.
3. Zagotować osoloną wodę na kluski. 
4.Wymieszać wszystkie składniki na ciasto (można sobie pomóc
   robotem kuchennym, bo ciasto jest dość gęste). Oryginalnie
   kluseczki robi się przez kluseczkomanię (Tupperware) ale można
   spróbować przez durszlak jak ma dość duże otwory. Kluski raz 
   zagotować i odsączyć.
5. Ser żółty zetrzeć, śmietanę ubić "na sztywno".
6. Z kapusty wyjąć liście laurowe!! (po upieczeniu nadają goryczy
   zapiekance). Dodać kiełbaskę - ja dodaję do kapusty ale można
   też zostawić ją na wierzch. 
7. W naczyniu do zapiekania (ok. 3 litrowym) układać na
   przemian kluski i kiszoną kapustę. Na wierzch wyłożyć ubitą
   śmietanę, posypać serem i ewentualnie kiełbaską, polać winem, 
8. Zamknąć pokrywką i piec 20 min w nagrzanym piekarniku w
   temp. 200oC. Na koniec zdjąć pokrywkę i zapiekać na złoty kolor
   jeszcze przez ok. 10 min

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz