Witam wszystkich w moim kociołku! Do przepisów kulinarnych mamy bardzo łatwy dostęp w kioskach, w księgarniach, w internecie... ale też dostajemy je od znajomych i te lubimy najbardziej bo są sprawdzone i często wzbogacone o cenne uwagi i dopiski. Dlatego ja bardzo lubię wymieniać się przepisami i często to robię. U mnie w Kociołku pyszności znajdziecie właśnie takie przepisy.
Szukaj na tym blogu
Translate
środa, 12 marca 2014
Zapiekanka z kluseczek i kiszonej kapusty
To jest przepis dla fanów tradycyjnej kuchni polskiej i kiszonej kapusty. Ja osobiście uwielbiam kiszoną kapustę w każdej postaci, a w tej chyba najbardziej :)
Składniki:
100 g salami z papryką (ja dodaję kiełbaskę jałowcową lub myśliwską ale każda dobra, podwędzana będzie pasować)
4 małe cebule
3 łyżki masła
700 g kiszonej kapusty
1 łyżka cukru
sól i pieprz
4 jagody jałowca
2 liście laurowe
2 łyżki wytrawnego białego wina (dodaję więcej 3-4 łyżek, ale według uznania)
200 g śmietany 30%
200 g żółtego sera
kilka suszonych pomidorów w zalewie (opcja dla smakoszy)
Składniki na kluski:
300 g mąki
4 jajka
250 g twarogu
100 ml mleka
1 łyżka soli
1. Kiełbaskę pokroić i podsmażyć (nie dodając tłuszczu). Odłożyć
na papierowy ręcznik, żeby tłuszczyk odciągnąć.
2. Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na maśle, dodać kiszoną
kapustę, jagody jałowca, liście laurowe, ewentualnie suszone
pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażać na "wolnym
ogniu" mieszając od czasu do czasu.
3. Zagotować osoloną wodę na kluski.
4.Wymieszać wszystkie składniki na ciasto (można sobie pomóc
robotem kuchennym, bo ciasto jest dość gęste). Oryginalnie
kluseczki robi się przez kluseczkomanię (Tupperware) ale można
spróbować przez durszlak jak ma dość duże otwory. Kluski raz
zagotować i odsączyć.
5. Ser żółty zetrzeć, śmietanę ubić "na sztywno".
6. Z kapusty wyjąć liście laurowe!! (po upieczeniu nadają goryczy
zapiekance). Dodać kiełbaskę - ja dodaję do kapusty ale można
też zostawić ją na wierzch.
7. W naczyniu do zapiekania (ok. 3 litrowym) układać na
przemian kluski i kiszoną kapustę. Na wierzch wyłożyć ubitą
śmietanę, posypać serem i ewentualnie kiełbaską, polać winem,
8. Zamknąć pokrywką i piec 20 min w nagrzanym piekarniku w
temp. 200oC. Na koniec zdjąć pokrywkę i zapiekać na złoty kolor
jeszcze przez ok. 10 min
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz