Witam wszystkich w moim kociołku! Do przepisów kulinarnych mamy bardzo łatwy dostęp w kioskach, w księgarniach, w internecie... ale też dostajemy je od znajomych i te lubimy najbardziej bo są sprawdzone i często wzbogacone o cenne uwagi i dopiski. Dlatego ja bardzo lubię wymieniać się przepisami i często to robię. U mnie w Kociołku pyszności znajdziecie właśnie takie przepisy.
Szukaj na tym blogu
Translate
czwartek, 27 marca 2014
Łosoś w sosie porowo-winnym
Jutro piątek.... więc może tak ryba... Tak, dziś podaję wam propozycję na rybę i to nie byle jaką - łososia.
Bardzo lubię tę potrawę, jest bardzo prosta w przygotowaniu i jednocześnie pasuje nawet na większe okazje. Sos stanowi idealną oprawę.
Składniki:
60 dag fileta z łososia
2 pory
2 ząbki czosnku
50 ml wina białego wytrawnego
pół pęczka pietruszki
150 ml śmietany 30 %
Masło
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Dodatkowo:
cytryna
pomidorki koktajlowe
1. Filet przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 min.
2. Czosnek posiekać i utrzeć z odrobiną soli (fantastycznie
sprawdza się przekręcana szatkownica do czosnku Betterware,
można w niej od razu ukręcić czosnek z solą).
3. Por pokroić w cienkie krążki.
4. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić czosnek i por - podsmażać
ok. 5 min.
5. Dodać wino i podgrzewać, aż część wina odparuje.
6. Dodaj śmietanę i dusić pod pokrywkę 10 min.
7. W tym czasie podgrzać olej na patelni i na "wolnym ogniu"
usmażyć łososia z obu stron.
8. Podawać z ryżem, z ćwiartką cytryny, połówkami pomidorków
koktajlowych i posypane natką.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz