Szukaj na tym blogu

Translate

czwartek, 27 marca 2014

Łosoś w sosie porowo-winnym


Jutro piątek.... więc może tak ryba... Tak, dziś podaję wam propozycję na rybę i to nie byle jaką - łososia.
Bardzo lubię tę potrawę, jest bardzo prosta w przygotowaniu i jednocześnie pasuje nawet na większe okazje. Sos stanowi idealną oprawę. 

Składniki:
60 dag fileta z łososia
2 pory
2 ząbki czosnku
50 ml wina białego wytrawnego
pół pęczka pietruszki
150 ml śmietany 30 %
Masło
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

Dodatkowo:
cytryna
pomidorki koktajlowe

1. Filet przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 min.
2. Czosnek posiekać i utrzeć z odrobiną soli (fantastycznie
    sprawdza się przekręcana szatkownica do czosnku Betterware,
    można w niej od razu ukręcić czosnek z solą).
3. Por pokroić w cienkie krążki.
4. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić czosnek i por - podsmażać
    ok. 5 min.
5. Dodać wino i podgrzewać, aż część wina odparuje.
6. Dodaj śmietanę i dusić pod pokrywkę 10 min.
7. W tym czasie podgrzać olej na patelni i na "wolnym ogniu"
    usmażyć łososia z obu stron.
8. Podawać z ryżem, z ćwiartką cytryny, połówkami pomidorków
    koktajlowych i posypane natką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz