Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 11 marca 2014

Zapiekane medaliony


Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam takie przepisy, w których część wykonania można zrobić wcześniej, np: dzień wcześniej. To jest bardzo praktyczne bo gdy mamy zaproszonych gości i dużo przygotowań tuż przed wizytą, przygotowujemy część wcześniej, a potem łączymy wszystko razem, wrzucamy do piekarnika... i idziemy się malować, a uczta się robi :).

Część pierwsza

Medaliony:

600 g  polędwicy wieprzowej (można też użyć schabu ale wtedy trzeba trochę dłużej smażyć)
Olej do smażenia
Pieprz

1. Mięso pokroić na 3 cm plastry.
2. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron.
3. Posypać pieprzem, wystudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć
    do lodówki

Sos:

180 ml śmietany (ja używałam 30% ale można chudszej tylko płynnej)
2 łyżki pesto
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1.Zmiksować razem i włożyć do lodówki.

Część druga

Zakończenie:

przygotowany sos
przygotowane medaliony
6 małych pomidorków (najlepiej malinowe, albo inne miąższowe)
1/2 łyżki tymianku
sól i pieprz

1. Zamieszać sos i wylać go do naczynia do zapiekania.
2. Pomidorki przekroić na pół w słoneczka, posypać solą, pieprzem
    i tymiankiem.
3. Medaliony posolić s obu stron.
4. W naczyniu na sos układać naprzemiennie pomidorki i mięso.

Piec ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku do 220oC

Smacznego!

1 komentarz: