Część pierwsza
Medaliony:
600 g polędwicy wieprzowej (można też użyć schabu ale wtedy trzeba trochę dłużej smażyć)
Olej do smażenia
Pieprz
1. Mięso pokroić na 3 cm plastry.
2. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron.
3. Posypać pieprzem, wystudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć
do lodówki
Sos:
180 ml śmietany (ja używałam 30% ale można chudszej tylko płynnej)
2 łyżki pesto
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1.Zmiksować razem i włożyć do lodówki.
Część druga
Zakończenie:
przygotowany sos
przygotowane medaliony
6 małych pomidorków (najlepiej malinowe, albo inne miąższowe)
1/2 łyżki tymianku
sól i pieprz
1. Zamieszać sos i wylać go do naczynia do zapiekania.
2. Pomidorki przekroić na pół w słoneczka, posypać solą, pieprzem
i tymiankiem.
3. Medaliony posolić s obu stron.
4. W naczyniu na sos układać naprzemiennie pomidorki i mięso.
Piec ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku do 220oC
Smacznego!
Wraca się do tego smaku jest nieziemski :))
OdpowiedzUsuń